Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği başvurusunun onaylanması sonrasında, ABD Başkanı Joe Biden'ın F-16 savaş uçakları satışına yönelik Kongre'ye mektup göndermesi, ABD'de önemli bir tartışma başlattı. Bu gelişmelerin ardında, ABD'deki Yunan, Kürt, Ermeni ve Hindu lobileri, ABD Kongresi'ne Türkiye'ye F-16 satışına karşı güçlü bir mektup göndererek tepkilerini dile getirdi.Türkiye'ye F 16 Satışına Karşı Abd Kongresi'ne Mektup Gönderildi (2)

Harekete Geçen Lobiler NoJetsForTurkey

Euronews'in aktardığına göre, bu hareketin arkasında Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Kürdistan'ın Amerikalı Dostları (AFK), Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Hindu Amerikan Vakfı (HAF), Hristiyanların Savunma Organizasyonu (IDC) ve Orta Doğu Forumu (MEF) gibi lobi kuruluşları bulunuyor. Bu lobi kuruluşları, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını, Amerikan jetlerinin alımını bir pazarlık kozu olarak kullanmakla suçluyor.

Türkiye İçin Savaş Jetlerine Hayır Koalisyonu

Bu ittifak kendisini "Türkiye İçin Savaş Jetlerine Hayır Koalisyonu" olarak adlandırıyor ve ABD Kongresi'nin Senato ve Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komiteleri liderlerine bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'ye olası F-16 satışının detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi ve kontrol altına alınması çağrısında bulunuldu.Türkiye'ye F 16 Satışına Karşı Abd Kongresi'ne Mektup Gönderildi (1)

Silah Transferi ve İnsan Hakları Endişeleri

Mektup, Yunan, Ermeni, Kürt ve Hindu lobilerinin ortak imzasını taşıyor ve Türkiye'nin bu savaş uçaklarını nasıl kullanacağına dair sorumluluğunu taşıyacak bir mekanizma kurulması önerisinde bulunuyor. İfade edilen endişeler arasında, Türkiye'nin bu silahları kullanarak insan hakları ihlallerine katkıda bulunabileceği ve çatışma olasılığını artırabileceği vurgulanıyor.

ABD Kongresi'ne Yapılan Çağrı

Çağrı, ABD Kongresi'nin önemli komitelerinin liderlerine yapıldı. Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım sürecini tamamlamasının ardından F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışı için resmi bildirim sürecinin başlatılmasından bir gün sonra geldi. Bu süreçte, Senatörler Ben Cardin, Jim Risch, Temsilciler Meclisi üyeleri Mike McCaul ve Gregory Meeks gibi isimler, savaş uçağı anlaşmaları üzerinde belirleyici etkiye sahip kişiler olarak öne çıkıyor.Türkiye'ye F 16 Satışına Karşı Abd Kongresi'ne Mektup Gönderildi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın satışa dair Kongre'ye resmi bildirim yapmasının ardından Senato ve Temsilciler Meclisi'nin, lehte ya da aleyhte tepki göstermek için 15 günlük bir süresi bulunuyor. Türkiye'nin bu süreçte karşılaşacağı zorluklar ve lobilerin etkisi, önümüzdeki günlerde netleşecektir.