Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem obrukları, doğal güzellikleriyle ve içerdikleri tarihi yapılarla ziyaretçilerini büyülüyor. Yeraltı sularının kireç tabakasını eritmesi sonucu oluşan bu doğa harikaları, yüzlerce yıldır insanları kendine hayran bırakıyor.Yunanistan'ın Ege Adaları Türkiye'den Gelen Ziyaretçileri Bekliyor (2)

Cennet ve Cehennem Obrukları

Cennet Obruğu

Cennet obruğu, elips şeklinde olup ağız kısmının açıklığı 250 metreye kadar ulaşmaktadır. Obruğun derinliği yetmiş metreye kadar ulaşırken, en derin noktası 135 metreyi bulmaktadır. Obruğa inmek için 450 basamak veya çelik konstrüksiyon asansör kullanılmaktadır. Obrukta büyük bir mağara girişi bulunmakta olup, mağaranın giriş kısmında Meryem Ana Kilisesi yer almaktadır.

Ergenlik Dönemindeki Gençlerde Uyuşturucu ve Madde Kullanımı Ergenlik Dönemindeki Gençlerde Uyuşturucu ve Madde Kullanımı

Meryem Ana Kilisesi'nin kuzey ve güney uzun kenarlarında altışar adet kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Kilisenin batı kısmındaki giriş kapısı üzerinde yer alan dört satırlık yazıttan, kilisenin Paulus adında dindar bir şahıs tarafından Meryem Ana'ya ithafen yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kilisenin doğu kısmındaki apsisi ile apsisin iki yanında bulunan keşiş odalarının üzeri kubbe ile örtülüdür. Apsisin kubbesi ve iç duvar kısımları fresklerle süslenmiştir. Fresklerde Hz. İsa ve havarileri işlenmiştir. Kilise, MS 5. yüzyıla tarihlenmektedir.Yunanistan'ın Ege Adaları Türkiye'den Gelen Ziyaretçileri Bekliyor (3)

Cehennem Obruğu

Cehennem obruğu, Cennet obruğunun 75 metre kuzeyinde yer almaktadır. Obruğun ağız çapı 75 metreye kadar ulaşırken, derinliği 128 metreye kadar ulaşmaktadır. Obruğun dış kenar kısımları iç bükey bir oluşuma sahip olduğundan, obruğa inmek mümkün değildir. Cehennem obruğu, Yunan Mitolojisine göre Zeus'un alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon'u buradaki bir kavgada yendikten sonra onu Etna Yanardağı'nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre hapsedildiği yer olarak bilinmektedir.

Zeus Tapınağı

Cennet'in güney ucunda bulunan Zeus Tapınağı'nın ilk evresi Helenistik Döneme tarihlenmektedir. Dor düzeninde yapılan tapınağın kuzey duvarındaki taşlara, Helenistik ve Roma dönemlerinde görev almış 130 din adamının adları yazılmıştır. Tapınak, Hıristiyanlık döneminde kiliseye çevrilmiştir. Tapınağın güney kısmının duvarı günümüzde mevcut değildir.

Ziyaret Bilgileri

Cennet ve Cehennem obrukları her gün 08.15'te ziyarete açılmakta olup, 17.00'de kapanmaktadır. MüzeKart geçerli olup, ziyaret için ücret talep edilmektedir.

Editör: Kader Gül