Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı ilave sıkılaşma adımlarıyla birlikte, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde uygulanan faiz oranlarına yükseltme geldi. Bu adım, bankacılık sisteminde Türk lirası (TL) mevduatın payını artırmaya yönelik bir strateji olarak değerlendiriliyor.

Buna göre, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

Son dönemlerde ihtiyaç kredisi faiz oranlarında yaşanan artış sonrasında nakit avans için uygulanan faiz oranı, ihtiyaç kredisi faiz oranına göre düşük kalmıştı. Ancak, yapılan bu değişiklikle birlikte farklılık giderilirken, söz konusu oranlar bugünden itibaren geçerli olacak.

Merkez Bankası'nın bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellendi. Bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Daha önce tüzel kişi TL payı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023'teki seviyesinin korunması gerekiyordu.

Ayrıca, bankaların TL payı seviyelerine göre farklı olarak belirlenmiş olan gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması halinde uygulanacak komisyon oranı artırıldı. Bu uygulama da bugünden itibaren geçerli olacak.

Merkez Bankası'nın aldığı bu adımların bankacılık sektöründe nasıl bir etki yaratacağı ve kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerine nasıl bir yansıması olacağı merak konusu. Bu süreçte, bankaların nasıl bir politika izleyeceği ve tüketicilere nasıl bir çözüm sunacakları da önemli bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.