Yargı Paketi taslağına ilişkin yeni düzenlemeler tartışmalara neden oluyor. Taslak, 721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinde yer alan “Kadının soyadı” düzenlemesinde değişiklik öngörüyor.

Yargı Paketi Taslağı Detayları

Taslak, toplam 38 maddeden oluşuyor ve 13. maddede 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinde yer alan “Kadının soyadı” düzenlemesi üzerinde duruyor. Bu maddeye göre, kadınlar evlenerek kocasının soyadını alıyor ve evlenirken dilerlerse kendi soyadlarını da kocanın soyadı önünde kullanabiliyorlardı.

Vergi Sistemi ve Sosyal Adalet: Yoksullukla Mücadelede Vergi Politikalarının Rolü Vergi Sistemi ve Sosyal Adalet: Yoksullukla Mücadelede Vergi Politikalarının Rolü

Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin 22 Şubat 2023 tarihli kararına rağmen kadınlar, evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacaklar. Yeni taslak, kadının soyadının, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa, kadının sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabileceğini belirtiyor.

AYM Kararına Uygun Değil

AYM kararına göre, kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasının ailenin ortak bir soyadına sahip olmasını zorunlu kılan tek seçenek olmadığı ve kadınların evlenmeden önceki soyadlarını evlendikten sonra da kullanabileceği belirtilmişti. Ancak yeni düzenleme, bu karara uygun değil ve kadınların soyadını tek başına kullanmasını engelliyor.

Yargı Paketi taslağı, kadınların bekarlık soyadlarını evlendikten sonra tek başına kullanmalarını engelleyen bir düzenleme içeriyor. Bu değişiklik, Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen kadın ve erkek arasındaki eşitlik ilkesine aykırı gibi görünüyor. Taslağın ilerleyen süreçte nasıl bir şekilde şekilleneceği ve yasalaşacağı merakla bekleniyor.

Editör: Kader Gül