İngiltere'de yapılan bir araştırma, pandemi sonrasında dünya çapında yaygınlaşan hibrit veya evden çalışma modellerinin sağlık, kariyer ve verim üzerindeki etkilerine ışık tuttu. Araştırmada, evden çalışmanın olumlu ve olumsuz yanları ortaya kondu.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) ve Londra'daki King’s College tarafından gerçekleştirilen araştırmada, evden çalışma ve telefon üzerinden çalışma gibi farklı modellere dair genellikle birbiriyle çelişen bulguların derlenmesi için 1930 adet akademik makale karşılaştırıldı. Pandemi sonrası işyerlerine dair ilk akademik literatür taramalarından biri olan araştırmada şu üç ana başlık incelendi: Evdeki çalışma ortamı; evden çalışmanın personelin hayatı ve kariyeri üzerindeki yansıması; sağlık üzerindeki etkiler.Evden Çalışmanın Sağlık, Kariyer Ve Verim Üzerindeki Etkileri Araştırıldı

Beslenmeyi ve Sağlığı Nasıl Etkiledi?

Evden çalışmak, daha sağlıklı beslenme koşullarının önünü açıyor, stresi ve tansiyonu azaltabiliyor. Ancak uzaktan çalışanlar aynı zamanda daha fazla abur cubur yeme, içki içme, sigara içme ve kilo alma eğilimi de gösteriyor. Araştırmada, Covid sırasında evden çalışmaya geçişinin sebze, meyve, süt ürünü, atıştırmalık ve ev yapımı öğünlerin tüketimini artırdığı, bundan fazla genç ve kadın çalışanların fayda sağladığı tespit edildi. Bu süreçte evden çalışanların yüzde 41 ila 46.9'unun kilo aldığı saptandı. Literatür taramasında incelenen makalelerin çoğu, evden çalışanların daha az hareketli olduğunu vurguluyordu.

Kadınlarda ve Yalnız Yaşayanlarda Stres Artabilir

Daha yüksek geliri olanlar, evden çalışmadan daha fazla keyif alıyor. Ancak çocuk bakımı veya ev işi gibi daha fazla sorumluğu olanlar - ki bu grubu daha çok kadınlar ve yalnız yaşayanlar oluşturuyor- evden çalışma sonucunda daha fazla stres yaşıyor. Araştırmada, evden çalışan personeline "tembel" gözüyle bakan işverenlere de bir uyarı yapılıyor. Zira literatür taramasında, evden çalışanların daha az hastalık izni aldığı, daha uzun saatler çalıştığı, akşamları ve haftasonlarında da çalışmaya eğilimli olduğu ortaya çıktı.Evden Çalışmanın Sağlık, Kariyer Ve Verim Üzerindeki Etkileri Araştırıldı (1)

Hem Kazananlar Hem Kaybedenler Var

King’s College London öğretim üyesi ve araştırmanın baş yazarlarından olan Prof. Neil Greenberg, evden çalışmanın farklı alanlarında kazananlar ve kaybedenler olduğunu söyledi. Buna göre, ev ortamının verimliliği şu üç faktöre dayanıyor: Çalışmak için ne kadar rahat bir alan olduğu, gerekli ekipmanların varlığı ve çalışanların kendi günleri üzerinde ne kadar kontrolünün bulunduğu.

Yeni Yöntemlere Kafa Yormak Gerekiyor

"Çalışanların ve işverenlerin evden çalışmayı ofiste çalışma kadar ciddiye alması ve yeni yöntemler geliştirmesi gerektiğini" vurgulayan psikiyatr Greenberg şöyle devam etti: "Ofiste çalışılan eski günlerde insanlar, herkesi ses yalıtımı olmayan bir odaya koyduğunuzda bunun tatsız olduğunu ve çok üretken bir iş gücünüzün olmadığını fark etmişti. Şimdi evden çalışma kültürüne geçtiğimize göre, kurumların ve hükümetin, evden çalışanların mümkün olduğunca verimli olmasını sağlaması gerekiyor."

Şirketler Demode Bir Yerden Bakmamalı

Greenberg, pandemi sonrasında çalışanlarını yeniden tam zamanlı ofise getirme kararı alan şirketlere de şu uyarıda bulundu: "Eğer JP Morgan gibi şirketler, evdeki çalışanların tembellik etmesinden, iyi iş çıkarmamasından veya gözlerinin onların üzerinde olmamasından korkuyorsa, o zaman bunun modası geçmiş bir kavram olduğunu düşünüyorum. Eğer bunu sadece korkudan yapıyorlarsa, o zaman geride kalma riskiyle karşı karşıyalar. Yıllara yayılan çok fazla kanıtı inceledik ve değerlendirmemiz şunu ortaya koyuyor ki, evden çalışmayı hem kurum hem çalışan için gerçekten işe yarar hale getirmenin yolları var."