Endometriozis, normalde rahmin iç zar tabakasında bulunması gereken hücrelerin rahim dışında, genellikle yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşan bir durumdur. Dünya genelinde ve ülkemizde her 10 kadından 1'inde görülen bu hastalık, özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

  1. Ağrılı Adetler: Endometriozis hastalığında en sık karşılaşılan belirtilerden biri adet döneminde şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir.

  2. Cinsel İlişkide Ağrı: Endometriozisin ileri evrelerinde rahmin arkasındaki bağların veya vajinanın tutulması sonucu cinsel ilişki sırasında ağrı gelişebilir.Endometriozis Belirtileri Çikolata Kistinde 10 Önemli Belirti (1)

  3. Bağırsak Alışkanlığındaki Değişiklikler: Endometriozis, karın içerisindeki çevre organları da etkileyebilir. Bu durum bağırsaklarda şişkinlik, dışkılama zorluğu, ishal, kabızlık ve gaitada kan gibi sorunlara neden olabilir.

  4. Yoğun Adetler: Rahmin kas tabakasını tutabilen endometriozis, adenomiyozis olarak adlandırılan bir duruma yol açabilir. Bu durum da ağrılı, düzensiz ve uzun süren adet kanamalarına neden olabilir.

  5. İdrar Yaparken Ağrı: Endometriozis, idrar torbası ve idrar borularını da etkileyebilir. Bu durumda idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir.

  6. Bel ve Bacak Ağrısı: Endometriozis, alt karın boşluğunu sarabilen kas tabakasını ve sinirleri tutabilir. Bu durumda bel ağrısı, bacaklarda ağrı ve kramp şikayetleri olabilir.

  7. İnfertilite: Genç kadınlarda görülen endometriozis, üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler yapabilir ve hamilelik şansını azaltabilir.

  8. Kesi Yerlerinde Şişlikler: Endometriozis, eski ameliyat kesi yerlerinde ele gelen şişlikler şeklinde kendini gösterebilir.

  9. Sağ Omuza Vuran Ağrı, Nefes Alamama: Diyafram veya akciğer tutulumu durumunda sağ omuza vuran ağrı, nefes alamama gibi belirtiler görülebilir.

  10. Kronik Yorgunluk ve Kas Ağrıları: Endometriozis, migren ve fibromiyalji gibi hastalıklarla birlikte görülebilir ve genel halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve kas kramplarına yol açabilir.

Endometriozis tanısı ve tedavisi hastanın yaşına, şikayetlerine, hastalığın tutulum derecesine ve varsa kistin iyi-kötü huylu olma durumuna göre değişir. Tedavi yöntemleri arasında düzenli takip, ilaç tedavisi ve ameliyat bulunabilir.

Eğer endometriozis belirtileri yaşıyorsanız veya bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Sağlığınıza önem verin ve hayat kalitenizi yükseltmek için adım atın.