Tırnaklarınız sağlığınıza dair birçok şeyin habercisi olabilir. Çomak parmak gibi sorunlar sağlığa dair birçok hastalığın sinyalidir.

Çomak Parmak Nedir?

Çomak parmak, tırnağın çomaklaşması ile tırnak plağı ve tırnak kıvrımı arasındaki açının 180 derecenin üzerine çıkması durumudur. Genellikle el ve ayaklarda çift taraflı olarak bulunur, ancak nadiren tek taraflı da olabilir. Hipokrat tarafından ilk kez tanımlanmıştır.Çomak Parmak Tırnak Sağlığınızın Habercisi Olabilir! Çomak Parmak Nedir

Akciğer Kanseri Habercisi Olabilir

Çomak parmak, akciğerden karaciğere kadar pek çok organla ilgili rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Akciğer kanseri de çomak parmak gelişmesine sık neden olan hastalıklardan biridir. Ayrıca, çomak parmak genetik, herediter veya edinsel sebeplerle gelişebilir. Genetik olan çomak parmak genellikle ergenlik döneminde bulgu verirken, sonradan gelişen çomak parmak ise kronik akciğer hastalıkları, kardiyak hastalıklar, karaciğer ve tiroid ile ilgili hastalıklar gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Çomak Parmak Nedenleri

Çomak parmağın nedenleri arasında akciğer kanseri, metastazlar, mezotelyoma, kistik fibroz, tüberküloz, sarkoidoz, kalp hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, karaciğer hastalıkları, endokrin hastalıklar, timoma, POEMS sendromu, myelofibrozis, hemotolojik maligniteler ve lokalize nedenler yer alabilir.

Çomak Parmak Belirtileri

Çomak parmağın belirtileri arasında tırnak plağının yatay ve dikey eğimlerinin artması ile saat camına benzer konveks bir görünüm kazanması, tırnak kenarındaki yumuşak dokuda kalınlaşma ve şişme, tırnak kenarlarında olan şişlik ve tırnaktaki bozukluk, elleri kullanmada güçlük ve ağrı şikayeti bulunabilir. Ayrıca, çomak parmak bazı durumlarda tek parmakta, bazı durumlarda ise tüm parmaklarda olabilir.

Tırnak Kenarlarında Ödem Varsa Dikkat!

Çomak parmak tamamen geliştiğinde klinik muayene ile teşhisi yapılır. Başlangıç aşamasındaysa tırnak kenarlarında ödem oluşması şüphe uyandırabilir. Normalde iki başparmak birleştirildiğinde arada boşluk kalmaz. Ancak clubbing durumunda posterior tırnak kıvrımı ile tırnak plağı arasındaki açı 180 derecenin üstüne çıkar.

Çomak Parmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Çomak parmak şüphesi ile öncelikle Dermatoloji hekimine başvurulmalıdır. Dermatolog çeşitli tetkik talebinde bulunur. Tetkikler sonuçlandıktan sonra diğer bölümlerle birlikte konsulte edilmelidir. İlgili bu bölümler Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Endokrin, Dahiliye ve Gastroenterohepatoloji’dir.

Çomak Parmak Tedavisi

Çomak parmağın tedavisinde öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmesi önemlidir. Sebep olan hastalık tedavi edildiğinde bazen tırnaklarda da düzelme görülebilir. Ancak çomak parmağın başlı başına bir tedavisi yoktur. Vagus sinirinin blokajı, adrenerjik blokerler, non steroidal antienflamatuar ilaçlar, oktreotid, bifosfonatlar ve vasküler endotelyal büyüme faktörü inhibitörleri tedavide denenmiş ve bazı kişilerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Şekil Bozukluklarını Takip Edin

Tırnakların çomaklaşmaya başlamasını takip etmek önemlidir. Tırnak kenarlarında şişme, tırnakta şekil bozukluğu olduğunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Öncelikle buna sebep olabilecek hastalıklar açısından ayrıntılı araştırma yapılmalıdır.

Nemlendirmeyi Unutmayın

Çomak parmak rahatsızlığı olan bir kişinin gündelik hayatta dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Çomak parmak tedavisi için öncelikle altta yatan neden bulunmalıdır. Sebep olan hastalık teşhis edildikten sonra tedavi edildiğinde çomak parmaklarda iyileşmeler görülebilir. Çomak parmağa sebep olan bir hastalık söz konusu değilse de elleri nemlendirmek, travmadan korumak gerekir.