Çanakkale'nin Kuzey Ege Denizi'nde yer alan Bozcaada ilçesinde, Tenedos Antik Kenti nekropolis alanında yapılan son kazılarda çok sayıda çocuk mezarı keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Takaoğlu başkanlığındaki ekip, 2023 yılı sonunda antik kentin Nekropolis alanında önemli buluntular elde etti.Bozcaada'da Tenedos Antik Kenti Kazılarında Çocuk Mezarlarına Dair Yeni Keşifler (2)

Kazılar sırasında, erken yaşta kaybedilmiş çocukların hem küp mezar hem amfora mezar hem de taş örme mezarlarda ölü hediyeleriyle birlikte gömüldüğü tespit edildi. Özellikle M.Ö. 6. yüzyıla ait bir pithos ya da küp mezar içine sonradan M.Ö. 4. yüzyılda ikinci bir küp mezar yerleştirildiği örnek, dikkat çekici detaylardan biridir. Sonradan yapılan küp mezarın içine ölü hediyesi olarak altı adet pişmiş toprak heykelcik ve bir adet at ayağı biçimli bronz iğne yerleştirildiği belirlendi.Bozcaada'da Tenedos Antik Kenti Kazılarında Çocuk Mezarlarına Dair Yeni Keşifler (1)

Genel itibarıyla antik Yunan festivaller tanrısı Dionysos kültüyle ilişkilendirilebilecek heykelcikler, dönemin inanç özelliklerini yansıtır niteliktedir. Bu kültürde, dansçı ve müzisyen betimli heykelciklerinin bir mezara yerleştirilmesi, dans etme yoluyla tanrıya ulaşmanın ve bütünleşmenin arkeolojik bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Can Yıldırım, 2023 yılında Bozcaada Kalesi ve Antik Nekropolis Alanı'nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, bölgede daha önce bilinmeyen bir çocuk gömme alanı tespit edildiğini ortaya çıkardığını belirtti. M.Ö. 6. yüzyılda ilk gömme işleminin yapıldığı ve yaklaşık 200 yıl sonra M.Ö. 4. yüzyılda ikinci bir gömme işleminin gerçekleştiği belirlenen alan, arkeologlar için büyük bir keşif niteliği taşımaktadır.Bozcaada'da Tenedos Antik Kenti Kazılarında Çocuk Mezarlarına Dair Yeni Keşifler

Kazı buluntuları, Tenedos Kazısı ekibi üyesi Dr. Çilem Yavşan tarafından restorasyon ve konservasyon işlemlerine tabi tutuldu. Kazı sezonu ardından buluntular, Çanakkale'de bulunan Troya Müzesi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Bozcaada'da yapılan bu önemli kazı çalışmaları, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına ilişkin yeni bilgiler sunmaktadır. Bu keşifler, geçmişle bağımızı güçlendirmenin yanı sıra, arkeolojik çalışmaların önemini ve değerini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bozcaada'nın zengin tarihi dokusunu korumak ve gelecek nesillere aktarmak, kültürel mirasımıza sahip çıkmak adına önemli bir adımdır.