İstanbul’da bebek acil hastalarının önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilerek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 25’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı dava, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu’nun aldığı kararla Yenidoğan davasında yargılanan doktor, hemşire ve teknikerlere 3 yıl meslekten men cezası verildi. Ceza, en üst sınırdan uygulandı ve 34 kişiye tebliğ edildi.
Duruşmada söz alan sanık avukatı Burak Mengü, dosyadaki tapelerin gizlilik kararına rağmen sızdırıldığını ve haber değeri taşıyan kısımların medyaya servis edildiğini belirtti. Mengü, sosyal medyadaki tepkilere göre tutuklama veya tahliye kararlarının verildiğini, Ayşe Barım davasının bunun en yakın örneği olduğunu ifade etti.
Güney Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Ali Dirik ise duruşmada, hastane sahibinin tutuksuz yargılandığını ve hiçbir şeyle ilgilenmediğini HTS kayıtlarından anlaşılabileceğini belirtti. Dirik, Fırat Sarı ile tartıştığını ve onu göndermek isterken Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu’nun buna engel olduğunu söyledi. Dirik, dolandırıcılıktan yargılandığını ve hesabına para geçip geçmediğini sorgulayarak, Müzeyyen Yurtoğlu’nun anlaşmayı yaptığını iddia etti.
Dirik, siyasi gücü olanların bulunduğunu ve milyon dolarlık anlaşmaların döndüğünü belirterek, eğer Güney Hastanesi’nde dolandırıcılık varsa sorumlunun Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu olduğunu savundu. Ayrıca, Ayşe Müzeyyen’in siyasi kanallarını kullanarak Memişoğlu’na ulaştığını iddia etti.
Fırat Sarı’nın avukatı Aydın Mantar ise Dirik’e, Sarı’nın nasıl dolandırıcılık yaptığını anlatmasını ve Hüseyin Günerhan ile ilaç satışı yapacaklarını ancak bunun engellendiğini söyleyerek çelişki olduğunu belirtti. Dirik ise, Ayşe’nin Fırat Sarı’yı kovmak zorunda kaldığını çünkü işi bırakacağını ifade etti.
İddianamede, Fırat Sarı için toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’a kadar hapis cezası istenirken, Gıyasettin Mert Özdemir için ise 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Diğer şüpheliler hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor ve hastaneler ile şirketler lehine dolandırıcılık suçu işlendiği belirtilerek tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanması talep ediliyor.