Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen “İş Dünyası İstişare Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu. TOBB İkiz Kuleler’de yapılan toplantıda, özellikle çalışanların net ücretlerinin artırılabilmesi için gelir vergisi dilimlerinde ve prime esas kazanç tavanında yapılması gereken düzenlemelere dikkat çekildi.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasında gençler ve kadınların iş gücüne kazandırılması için imzaladıkları iki önemli protokolün detaylarını paylaşarak, işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücüne ulaşmanın yollarını geliştirdiklerini ifade etti. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) yetkilendirdiği TOBB MEYBEM aracılığıyla 81 ilde sınav ve belgelendirme hizmetleri verdiklerini belirtti.
Mesleki Yeterlilikte 120 Bin Çalışan Sertifikalandırıldı
TOBB Başkanı, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler başta olmak üzere, toplamda 77 meslek dalında yapılan sınavlar sayesinde 120 binden fazla çalışanın mesleki yeterlilik belgesi aldığını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, bu belgelerin iş gücü piyasasında önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparken, MYK belge teşvikinin tekrar yürürlüğe girmesinin iş dünyası için elzem olduğuna işaret etti.
Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)
Toplantı sırasında TOBB ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında imzalanan Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü kapsamında, işletmelerin iş gücü talepleri oda ve borsalarda toplanarak ihtiyaçlara uygun eğitim programları düzenlenecek. Bu program kapsamında adaylara önce teorik eğitimler verilecek, ardından işbaşı eğitimleriyle uygulamalı deneyim kazandırılacak ve istihdam olanakları sağlanacak.
Kadın Girişimciler ve İstihdamda Kadın Eli
Hisarcıklıoğlu, kadın girişimciliğinin artırılmasına yönelik yürüttükleri çalışmalardan da bahsederek, 2007 yılında kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun önemli projelere imza attığını dile getirdi. Özellikle 2021’de başlatılan “Sanayide Kadın Eli Projesi”nin kısa sürede 25 ile yayıldığını ve İŞKUR’un desteğiyle 21 binden fazla kadının iş gücüne kazandırıldığını belirtti.
Gelir Vergisi Basamaklarının Yeniden Düzenlenmesi Talebi
Türkiye’deki istihdam piyasasının katılığından yakınan Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına uygun esnek bir mevzuatın gerekliliğine dikkat çekti. Gelir vergisi dilimlerinin daraltılmasının çalışanları olumsuz etkilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında yüzde 40’lık en yüksek vergi dilimine girmesinin adil olmadığını ifade etti. Ayrıca SGK prime esas tavan ücretinin, geçmişte asgari ücretin 5 katı iken bugün 7,5 kat olarak uygulandığını ve bunun da çalışanların net ücretlerinin azalmasına neden olduğunu vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, “Çalışanlarımızın net ücretlerini artırabilmemiz için gelir vergisi basamaklarının ve oranlarının, prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi şarttır. İstihdamı korumak ve yeni iş alanları oluşturmak için teşvikler hayati önem taşımaktadır.” dedi. Ayrıca, 5 puanlık prim teşvikinin istihdamı doğrudan destekleyen basit ve etkili bir uygulama olduğunu da sözlerine ekledi.
Emek Yoğun Sektörler İçin İlave Teşvikler
Son dönemde emek yoğun sektörlerde, başta ham madde ve enerji fiyatlarındaki artışlar olmak üzere, birçok maliyetin artmasıyla birlikte ihracatçıların rekabet gücünü kaybettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu sektörlerin iş gücü kaybını önlemek için ilave teşviklerin gerekli olduğunu söyledi. Siparişlerin azalması nedeniyle üretim ve satışlarda düşüş yaşayan firmalar için kısa çalışma ödeneğinin yeniden devreye sokulmasının önemini vurguladı. Pandemi döneminde olduğu gibi, prosedürlerin azaltılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, deprem bölgesindeki işletmelerin sorunlarının da devam ettiğini, bu işletmelere yönelik vergi ve sigorta prim borçlarının terkin edilmesinin gerektiğini söyledi.
Toplantının sonunda, TOBB ve İŞKUR arasında “Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)” ve “Kadın İstihdamı İş Birliği” protokolleri imzalandı.