Bununla birlikte "Pek çok inanç grubunun tarafından kurtarıcı olarak beklenmekte olan kişi" şeklinde de anlamı bulunur. Geniş manası ile bu kelime Tanrı'nın bir görev verebilmek amacı ile seçmiş bulunduğu bireyleri kapsar. Eski Antlaşma‘ya bakıldığında "Yeşaya" adı verilen kitapta Yahudileri sürgünden kurtarmış olan Pers kralı Kiros'a da bu unvan ile (mesih) hitap edilmiş olduğu görülür.

Mehdi ve Mesih Kavramları Aynı Şeyi mi İfade Eder?

Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir. Mesih kelimesi, mesh edilmiş şeklinde ifade edilir. Mesh, el yardımı ile sıvazlama demektir.

Mesih Kelimesinin Kapsamı Nedir?

Hz İsa'ya neden Mesih adı verildiği konusunda tefsir âlimlerinden çok sayıda rivayetler gelmiştir. Bu rivayetlerden birkaç tanesi şu şekilde ifade edilir:

  • Şeytanın musallat olmaması amacı ile Cebrail aleyhisselam kanadı aracılığı ile mesh etmiştir.
  • Her çeşit pisliklerden uzak olan, günahlardan temizlenmiş bir şekilde olmasından dolayı için bu ad verilmiştir.
  • Hangi hastaya dokunur ise, Allahü Teâlâ’nın izni ile birlikte hasta iyileşirdi. Bunun için de Mesih adı verilmiştir.
  • Hz İsa'nın yeryüzünde çok fazla seyahat etmesi nedeniyle bu isim verilmiştir.
  • Mesih, İbrani dilinde mübarek anlamında kullanılır. Hazret-i İsa'nın şerefi ve faziletinin üstünlüğünü bildirebilmek amacı ile bu anlama işaret ile Mesih denilmiştir.

Mesih Alametleri Nelerdir?

Kur'an-ı Kerim içerisinde Mesih alametleri ile ilgili apaçık bir şekilde belirten bir ayet bulunmamaktadır. Kimi ayetlerde işaret olmak ile birlikte sarahat olmamaktadır. Sahih hadislere bakıldığında ise; Hz. İsa'nın kıyamet sürecinden önce, yeryüzüne ineceği, daha sonra Mehdi ve Deccal'ın bulunmuş olacağı bir dönem ve coğrafyada bir süre kalıp sonra da vefat edeceği bildirilmiştir.