Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti, tüketici hakları konusunda önemli bir karar aldı. Uzun yıllardır devam eden taksitli satışların iptali tartışmalarına son veren bu karar, bir kadının güzellik merkezi ile yaptığı taksitle satış sözleşmesinden tek taraflı olarak caymasına ilişkin bir başvuru sonucunda verildi. Kayseri’de yaşayan E.O, bir güzellik merkezine giderek cilt bakım işlemleri hakkında bilgi aldı ve çeşitli işlemler yaptırmak için 17 bin 400 lira değerinde hizmet alım sözleşmesi imzaladı.
Sözleşme gereği, güzellik merkezine 5 bin lira peşinat ödeyen tüketici, kalan tutarı taksitler halinde ödeme kararı aldı. Ancak daha sonra işlem yaptırmaktan vazgeçen tüketici, sözleşmenin iptali ve ödediği peşinatın iadesi için Tüketiciler Birliği’ne başvurdu. Tüketiciler Birliği, kadına herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkı olduğunu hatırlatarak, İl Hakem Heyeti’ne başvurmasını sağladı. İl Tüketici Hakem Heyeti, kadının başvurusunu inceledikten sonra taksitle satış sözleşmesinin iptaline ve tüketiciye ödediği peşinatın iadesine karar verdi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, son zamanlarda güzellik merkezleri ile ilgili ciddi şikayetler aldıklarını belirtti. Şahin, güzellik merkezleriyle yapılan sözleşmelerde imza atıldıktan sonra tüketicilerin “vazgeçilmez” bir durumda olduklarını ifade etti. Uzaktan satışlarda tüketicinin 14 gün, taksitli satışlarda ise 7 gün cayma hakkı bulunduğunu vurgulayan Şahin, sözleşmede bu hakkın yer almaması durumunda tüketici hakem heyetlerine başvurarak sözleşmenin iptal edilebileceğini belirtti. Ayrıca güzellik merkezlerinde yapılan sözleşmelerde “kapora” adı altında peşin ödeme alındığını kaydeden Şahin, tüketicilerin sözleşmede cayma hakkından bahsedilmediği durumlarda da tüketici hakem heyetlerine başvurarak sözleşmeyi iptal ettirebileceklerini açıkladı.
Mahmut Şahin, tüketicilere “imza attım, geri dönüş hakkım yok” şeklinde düşünmemeleri gerektiğini ve haklarını kullanmaları gerektiğini vurgulayarak, örnek bir kararın Kayseri İl Hakem Heyeti’nde çıktığını belirtti. Ödenen peşinatın iadesi ve sözleşmenin iptaliyle ilgili verilen bu kararın tüketicilere örnek olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca tüketicilerin tek ödeme veya kredi kartından tek çekim yapmamaları gerektiğini, bir miktar ödeme yaparak geri kalanını taksitlendirmeleri durumunda vazgeçme haklarının doğabileceğini belirtti.
Tüketicilerin haklarını bilmeleri ve gerektiğinde bu hakları kullanmaları önemlidir. Taksitli satışlarda da cayma hakkı bulunduğunu unutmamak ve sözleşme imzalamadan önce dikkatli olmak, tüketiciyi olası mağduriyetlerden koruyacaktır. Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti’nin verdiği bu karar, tüketicilerin haklarını kullanmaları ve tüketici haklarının korunması adına önemli bir adımdır.