İstanbul Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti. Bu karar hem ülkede hem de dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Bloomberg, yaşanan gelişmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rakip olabilecek bir figürün siyasi arenadan çıkarılması olarak değerlendirdi. Haberde, “İmamoğlu, Erdoğan’ın desteklediği adayı 2019’daki İstanbul seçimlerinde mağlup ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı için güçlü bir aday olarak görülüyordu. Ancak üniversite diplomasının iptali, İmamoğlu’nun yarışa katılmasını engelleyebilir” denildi. Ayrıca, İmamoğlu’nun hukuki itirazda bulunması bekleniyor ancak sürecin Anayasa Mahkemesi’ne kadar uzayabileceği ve yıllar sürebileceği vurgulandı.
Reuters ise İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesini, “İstanbul Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yönetmeliklerine aykırılıklar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasını iptal ettiğini duyurdu” şeklinde okuyucularına aktardı. Associated Press (AP) ise yaşanan gelişmeyi “Üniversite, popüler muhalefet figürü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli rakibi olan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını geçersiz kıldı. Bu karar, siyasi amaçlı olduğu düşünülen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmasını engellemeyi amaçlayan bir karar olarak değerlendirildi” şeklinde aktardı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu raporunda diplomasının sahte olduğuna dair tespitler üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında İmamoğlu’nun ifadesi alındı. Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazıda YÖK araştırma raporunda, KKTC’de fajansliyet gösteren yükseköğretim kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tanındığı belirtildi. Raporda, yatay geçiş işlemlerinde yabancı ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartının arandığı ve UCNC’nin tanınmadığı belirtildi. İBB Başkanı İmamoğlu’nun öğrenim belgelerinin incelenmesi istendi ve yatay geçişin kabulüne ilişkin işlemlerin kim tarafından yapıldığının tespiti talep edildi.
Bu gelişmeler dünya basınında da geniş yer buldu. İmamoğlu’nun diplomasının iptali, siyasi amaçlı bir hareket olarak değerlendirildi ve önümüzdeki seçimlerde yarışmasını engellemeyi amaçladığı iddia edildi. Bu kararın uzun ve karmaşık bir hukuki süreci başlatabileceği belirtildi. İmamoğlu’nun karara itiraz etmesi bekleniyor ancak sonucun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Sonuç olarak, İstanbul Üniversitesi’nin aldığı bu karar hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük tartışmalara sebep oldu ve siyasi bir krize neden olabilir.