Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin (DMM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, bazı basın yayın organlarında yer alan “Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda yer alan ifadelerin, eksik bilgiye dayalı dezenformasyon içerdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan yolsuzluk ve terör soruşturmasıyla ilgili MASAK’ın raporlarını banka ve vergi kayıtları başta olmak üzere objektif ve nicel finansal veriler üzerinden hazırladığı belirtilmiştir.
Açıklamada ayrıca, belirli tutarı aşan tahsilatların aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğu hatırlatılmıştır. Belediye şirketlerinin bu kapsamda tahsilatlarını ilgili mevzuat çerçevesinde, finansal sistem üzerinden yapması gerektiği vurgulanmıştır. Finansal sistem üzerinden yapılmamış tahsilatların MASAK tarafından eksik tahsilat olarak görülmesi ve ‘aradaki farkın kaynağının bilinmediği’ şeklinde raporlanması doğal bir gereklilik olarak açıklanmıştır. Kamu kurum ve yetkililerinin saygınlığını hedef alan manipülatif haberlere itibar edilmemesi gerektiği de belirtilmiştir.
DMM, MASAK raporundaki ifadelerin eksik bilgiye dayalı dezenformasyon içerdiği iddialarını yalanlamıştır. Bu açıklamayla, kamuoyunda ve basında yer alan haberlere karşı doğru bilgi akışının sağlanması ve yanıltıcı bilgilerin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin yaptığı bu açıklama, kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve halkın yanlış yönlendirilmesine karşı önlem almak adına önemli bir adımdır. Objektif ve nicel finansal verilere dayalı olarak hazırlanan MASAK raporları, yasal mevzuata uygun bir şekilde incelenmekte ve ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmektedir.
Bu tür iddiaların yalanlanması ve gerçeklerin ortaya konması, toplumun doğru bilgiye erişimini sağlayarak güvenilir bir iletişim ortamının oluşturulmasına katkı sağlamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik haberlere karşı dikkatli olunması ve doğrulukları mutlaka teyit edilmesi gerekmektedir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin yaptığı açıklama, toplumun doğru bilgiye erişimini sağlamak ve yanıltıcı bilgilere karşı önlem almak adına önemli bir adımdır. Gerçeklerin ortaya konması ve manipülatif haberlere karşı dikkatli olunması, toplumun bilinçli bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayarak güvenilir bir iletişim ortamının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.