Ak Parti’nin 31 Mart yerel seçimlerinin ardından iç muhasebe ve değişim süreci başlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, partide değişiklik yapılacağını belirterek ilk adımı il başkanları üzerinden attı. Bu değişikliklerin ilk etabında Adıyaman, Afyonkarahisar, Erzincan, Gaziantep, Kastamonu, Osmaniye ve Zonguldak il başkanlıklarında değişim yaşandı.
Ak Parti, ekim ayında il ve ilçe kongrelerine başladı ve 81 ilde kongreler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat katıldığı kongrelerde il başkanlarının yüzde 75’i, ilçe başkanlarının ise yüzde 55’i değişti. Kadınların parti yönetimindeki katılımı da önemli ölçüde arttı.
Özellikle İstanbul’da kritik görevlerde önemli değişiklikler yaşandı. İstanbul İl Başkanlığı görevini Osman Nuri Kabaktepe’den devralan Abdullah Özdemir’e, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı’nı ise Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’den İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan’a devretti. Gençlik Kolları Başkanlığı’nda da Eyüp Kadir İnan’ın yerine Yusuf İbiş getirildi.
Parti içindeki değişim süreci 23 Şubat’ta gerçekleşecek olan 8. Büyük Kongre ile daha da ivme kazanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 75 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesinde büyük oranda değişiklik yapması bekleniyor. Bu değişikliklerin ardından Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) da revizyonlar yapılacak.
Bununla birlikte, AK Parti’nin 8. Olağan Kongresi ile eş zamanlı olarak kabinede de bir revizyon beklentisi var. Kongre öncesinde veya sonrasında kabinede 3-4 bakanın değişeceği konuşuluyor. Özellikle eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeniden kabinede görev alabileceği iddiaları dikkat çekiyor. Bazı siyasetçiler, Albayrak’ın parti yönetiminde görev alabileceğini belirtse de, birçok AK Partili bu durumun pek olası olmadığını düşünüyor.
Tüm bu değişimler ve revizyonlarla birlikte Ak Parti’nin iç dinamikleri ve gelecek vizyonu yeniden şekillenmeye başlıyor. Parti içindeki taze kan ve yeni isimlerle birlikte, Ak Parti’nin önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu haline geliyor.