Milli Savunma Bakanlığı ve Türkiye Majansrif Vakfı arasında imzalanan Eğitimde İşbirliği Protokolü kapsamında 2020 yılında Gambiya’ya öğretmen olarak gönderilen Atmaca Polat, 22 askeri öğrenciye Türkçe dersi veriyor. Polat, 7 Ekim 2024 tarihinde başlayan derslerin yaklaşık 40 hafta süreceğini ve öğrencilerini B2 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Gambiya Askeri Danışmanı Piyade Kurmay Albay Anıl Aksoy, Gambiya ordusundan Türkçe öğrenimi gören askerler hakkında bilgi verdi. Aksoy, 1991 yılında başlayan askeri ilişkiler çerçevesinde 160 Gambiya askeri personelinin Türkiye’de Türkçe eğitimi aldığını ifade etti. Dil eğitiminin iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağladığını ve askeri tecrübelerin paylaşılmasını kolaylaştırdığını vurgulayan Aksoy, bu programın önemine dikkat çekti.
Gambiya Eğitim Okulu Kışlası’ndaki Atatürk kütüphanesi, 2024 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendi. Kütüphanede Türkçe ve İngilizce askeri talimname ve broşürler, tarih ve araştırma kitapları ile romanlar bulunmaktadır. Kütüphaneden tüm Gambiya Silahlı Kuvvetleri personelinin faydalanabildiği belirtilmektedir.
Türkçe eğitimi alan Khadije Balde, “Bu kursu bitirdikten sonra önümüzdeki yıl Türkiye’de askeri eğitim almayı planlıyorum. Bu yüzden Türkçe öğreniyorum, Türkiye’yi çok seviyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.
Afrika’nın en küçük ülkesi olan Gambiya, 18 Şubat 1965 tarihinde İngilizlerden bağımsızlığını kazandı. Yaklaşık 11 bin 300 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan Gambiya, Atlas Okyanusu kıyısı hariç olmak üzere üç tarafı Senegal tarafından çevrilidir. Ülkenin yaklaşık 2,8 milyon nüfusunun %96,4’ü Müslüman, %3,6’sı Hristiyan ve geri kalanı diğer dinlere mensuptur. Gambiya’da başlıca İngilizce, Mandinka, Wolof ve Fula dilleri konuşulmaktadır. Etnik gruplar arasında ise Mandinka, Fula, Wolof, Jola ve Serahuli bulunmaktadır.
Türkiye ile Gambiya arasındaki diplomatik ilişkiler her geçen gün güçlenerek devam etmekte olup iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yakın işbirliği bulunmaktadır. Türkiye, Gambiya’nın savunma alanında da destek olmaktadır. 1991 yılından bu yana birçok Gambiyalı asker, polis ve jandarma Türkiye’de eğitim almıştır. Bu sebeple Gambiya sokaklarında Türkçe konuşan Gambiyalıları görmek mümkündür.
Gambiya’da Türkiye Majansrif Vakfı’na ait bir okul bulunmakta olup, yakın bir zamanda Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi’nin açılması planlanmaktadır. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin Gambiya’ya ihracatında %16 artış yaşanırken Gambiya halkının Türkiye’ye ve Türk kültürüne olan ilgisi de oldukça yüksektir.